Egyéb kategória bejegyzései

Gyászhír

A Fontos Sándor Általános Iskola dolgozói megrendülten tudatják, hogy az intézmény volt pedagógusa, Seres Lajos 2022. március 6-án elhunyt.

Búcsúztatása 2022. március 21-én, hétfőn 14 órakor lesz az üllési temetőben.

A gyászmise 13 órakor kezdődik az üllési Páduai Szent Antal-templomban.

Megemlékezés

A Fontos Sándor Általános Iskola dolgozói megrendülten tudatják, hogy az intézmény volt pedagógusa, Seres Lajos 2022. március 6-án elhunyt.

Csütörtök délután 17 órától gyertyagyújtással emlékezünk meg róla az iskola központi épülete előtt.

Aki csatlakozni szeretne, 17 és 20 óra között teheti meg.

Kedves Szülők, Diákok!

Amióta okleveles pszichológus lettem, 2019 óta az Üllés, Forráskút és Csólyospálos Községi Általános Iskola és AMI iskolapszichológusa vagyok. Elkötelezett és motivált vagyok szakmai fejlődésemet illetően, egyetemi tanulmányaimat követően a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület keretei között képződöm tovább.

Iskolapszichológusként elsődleges célom, hogy támogató attitűdömmel, empatikus megértésemmel és szakmai eszközeimmel segítsem a tanulók fejlődését, jóllétét. Munkám során a tanulók körében megfigyelést végzek, egyéni és csoportos foglalkozásokat tartok, szülőkkel és pedagógus kollégákkal konzultálok és hirtelen fellépő jelentősebb élethelyzetekben segítséget nyújtok. A diákokkal folytatott egyéni konzultáció életkoruknak megfelelően játékos foglalkozások, segítő beszélgetések formájában valósulnak meg.

A tagintézményekben a következő időpontokban dolgozom a 2021/22-es tanévben:

Csólyospáloshétfő12:00 – 16:00
Forráskútkedd12:00 – 16:00
Üllésszerda12:00 – 16:00

Szeretettel ajánlom szakmai Facebook oldalamat, ahol pszichológiával kapcsolatos általános ajánlások és gondolatok kerülnek megosztásra. Valamint üzenet formájában itt is történhet kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás.

www.facebook.com/lajkonora.pszichologus

További elérhetőség:

e-mail: noralajko.pszi@gmail.com

Üdvözlettel,

Lajkó Nóra

iskolapszichológus

Ismerjük meg a Natura 2000-t!

Mi is az a Natura 2000? Amikor Magyarország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, azt is vállalta, hogy a hazai természetvédelmi szabályozást harmonizálja az uniós jogrenddel. Így a csatlakozás napjától Magyarországra az EU természetvédelemről szóló két alapköve is érvényes lett. Tehát a Natura 2000 egy Európai Unión belüli természetvédelmi hálózat.

A Natura 2000 két alapköve a madárvédelemi és a természetes élőhely megőrzési irányelvek. Mindkét irányelvhez külön-külön Európa-szerte védett fajok listája van kitűzve. Ezen a két listán szereplő állatfajok a jelölő fajok. Tehát a jelölő fajok előfordulása miatt lehet egy területet védetté nyilvánítani. Nekem 10 jelölő fajt sikerült megfigyelnem, melyek közül néhányat lencsevégre is kaptam.

A madárvédelmi irányelv listája Európa nagy részén védett madárfajokat tartalmaz. A Kerekes-réten hét ilyen jelölő fajt sikerült megfigyelnem, a tőkés récét, a fehér gólyát, a szalakótát, a fekete harkályt, a parlagi pityert, a tövisszúró gébicset és a kis őrgébicset. A hét madárfaj közül talán a kis őrgébics előfordulása a legszerencsésebb, mivel ő a homokhátságok igazi madara, de sajnos mára már igen megcsappant az állománya. Hazánkban feltehetőleg 2400-2500 pár fészkel, ezeknek a nagy része a Kisalföldön. Az Alföldön kisebb foltokban fordul elő elég ritkásan. Maga a kis őrgébics a tövisszúrónál kissé nagyobb termetű, impozáns madár. Feje és a háta ezüstszürke, szemsávja fekete, begye fehéres, hasa barackszínű, míg az evező- és farktollai feketék, szárnya szürke. Zsákmányát néha ő is tövisekre szúrja. A réten egy pár fészkel a keskenylevelű ezüstfa lombja között. A kis őrgébics Magyarországon és Európa-szerte védett, pénzben kifejezett értéke 50 000 Ft. 

Említésre méltó még a szalakóták száma is. Tavaly még alig láttam. Néha egy-két példány feltűnt a szemem előtt. Mostanában bármerre járok, mindig összefutok eggyel. Becslésem szerint négy pár fészkelhet Üllésen. Ezek közül egy pár a Kerekes-réten költ. A szalakóta gyönyörű madár, elég nagy termetű, könnyen észrevehető, már csak az erős kék színe miatt is. A madár feje, háta, begye és hasa kobaltkék színben pompázik, szemsávja fekete, a szárnya teteje drapp, evező- és farktollai feketék, a szárnya alja sötétkék. A szalakóta vagy népies nevén a kék csóka (nem sok köze van a csókához) Magyarországon és Európa-szerte fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 500 000Ft.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a tőkés réce vagy a sokak által vadkacsa néven ismert madár és a tövisszúró gébics miért is szerepel a listán. Méghozzá úgy, hogy a tőkés réce hazánkban nem is veszélyeztetett, viszont Európa nagyobb részén az. Tehát a tövisszúrónál és a récénél is inkább már a nagyszámú – a majdnem seregnyi mennyiségben – előfordulás számíthat. Persze itt Üllésen egyik faj sem fordul elő ilyen tömegesen. (Bár az elmúlt évekhez képest nagyon sok tövisszúrót láthatunk.)

A területmegőrzési irányelv listája Európa nagy részén védett növény, emlős, kétéltű, hal és hüllő fajokat tartalmaz. Nekem a Kerekes-réten három ilyen fajt sikerült megfigyelnem, a kisfészkű aszatot, a réti angyalgyökeret és a mocsári teknőst.  Talán a réti angyalgyökér előfordulása a legfurcsább. Maga a növény erőteljes 100-200 cm magas, két- vagy többéves növény. Tőlevelei hármasan szárnyaltak, 30-60 cm hosszúak. A virága ernyős virágzat, a virágok tömött virágzatba rendeződnek, fehérek. Kiszáradó lápréteken nyír- és fűzfás társulásokban fordul elő. Magyarországon csak a Nyírségben és itt Üllésen fordul elő. A réti angyalgyökér fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 100 000Ft. 

A mocsári teknős hazánkban az egyetlen őshonosan előforduló teknősféle, Magyarországon védett, pénzben kifejezett értéke 50 000 Ft. 

Végezetül ezzel a cikkel is arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy jó, ha tudjuk, milyen természeti értékek vesznek bennünket körül.  Járva a természetet ne tépjünk le a nem ismert növényt, ne ijesszük el a madarakat, hisz előfordulhat, hogy olyan fajok fennmaradását veszélyeztetjük, melyek előfordulása hazánkban igen csekély. De persze védettségtől függetlenül óvjuk és védjük a minket körülvevő fajokat, legyen az akár egy sün vagy egy szalakóta. 

Írta és fényképezte Papp Zsombor

„Egy ifjú természettudós” megfigyelései

A falu külterületén, az Árpád-dűlőtől pár kilométerre található az üllési láprét, a Kerekes-rét. Ez a rét helyi védettségű, mert számtalan védett növény található itt, mint például a fátyolos nőszirom, a szibériai nőszirom, a kisfészkű aszat és a mocsári kosbor. Mivel ezek a növények ilyenkor május közepén nyílnak, ezért kimentem pár fotót készíteni róluk.  Csakhogy nem a virágok voltak a legérdekesebbek, hanem a madarak. Tucatnyi védett madarat láttam, néhányról még fotót is tudtam készíteni. Ilyen itt élő védett madarak a fekete harkály, a kis-, a közép- és a nagy fakopáncs, a zöld küllő, a parlagi pityer, a sárga billegető, a barázdabillegető, a tövisszúró gébics, a nagy őrgébics, a fehér gólya, a nagy kócsag, a vörös vércse, a búbos banka, a szalakóta és a gyurgyalag.
Ezek közül néhányról bővebben is beszélnék. 
A múlt héten, a réten sétálva egy facölöpön ülő madárra lettem figyelmes. A távolság miatt fogalmam sem volt, hogy milyen madár lehet. Majd előkaptam a fényképezőgépemet és lefotóztam. Mikor ránagyítottam a képre, nem akartam hinni a szememnek, egy gyurgyalag volt. A gyurgyalag Magyarországon fokozottan védett, és Európa legpompásabb madara. A madár melle és hasa türkiz, feje és dolmánya barnás, míg vállfoltja és torka aranysárga, szemsávja pedig fekete. Életmódjáról érdemes tudni, hogy rovarevő, kedvence a méh, ezért méhész madárnak is nevezik. Fészkét lösz- vagy homokfalba vájja, ilyen helyet találtam a rét melletti tehénitatók körül. A madarak a fal és a fák között cikáztak, hetet számoltam össze. Mivel a gyurgyalag egy igen kényes madár, ezért elég nagy szó, hogy nálunk is megtalálható.
Ugyanezen a napon, sétám során éles hangra lettem figyelmes az olajfa lombja felöl. Mikor közelebb mentem a fához, egy kobaltkék madár repült ki a lombok közül, egy szalakóta. A szalakóta hazánkban szintén fokozottan védett. Kinézete, alakja nagyban hasonlít a gyurgyalagéra, csak a szalakóta teljesen kék.
Ezt követően két búbos banka szállt ki a bozótosból. Ez a madár a rigónál kisebb nagyságú, baracksárga színű, fejét tollbóbita ékesíti. 

A rétet járva mindig találkoztam egy ragadozó madárral, de sosem tudtam megállapítani, hogy milyen madár lehetett. Ezen a napon szerencsém volt, mert egy a hozzám közeli kiszáradt fára szállt le. A rejtélyes madár, egy vörös vércse volt. Nagyon megörültem, hiszen ő az egyik kedvenc madaram.
A fent említett négy madár, hazánk legszebb madarai közé sorolható. Ebből a sorból már tényleg csak a jégmadár hiányzik…. Persze ezeken a madarakon kívül, még sok különleges madár él itt. Ilyen a tövisszúró gébics, mely nevét arról kapta, hogy zsákmányát tövisre szúrja… és hogy miért? Mert a tövisszúró itt raktározza a fölös táplálékot, amit már nem tud elfogyasztani, hogy aztán később visszajárjon egy-két falatért. Tehát ne lepődjünk meg, ha felnyársalt bogarakat vagy kisebb rágcsálókat találunk egy-egy keskenylevelű ezüstfa (olajfa) ágán. Maga a madár veréb nagyságú, melle és hasa vajszínű, begye fakóbb, háta és fejeteteje szürke, szárnya gesztenyebarna és szemsávja fekete.
Közeli rokona a nagy őrgébics. Nevét onnan kapta, hogy régebben a solymászok kalitkában tartották, mert más-más hangokkal hívta fel figyelmüket a különböző ragadozó madarakra. Ez megkönnyítette a sólymok befogását. Ezt a szituációt én is érzékeltem mikor a területükre tévedtem, nagy hangzavarba kezdtek és próbáltak összezavarni kisebb-nagyobb sikerrel.
A főutcán, az Üllés táblát elhagyva egy gólyafészket találhatunk. A fehér gólya szintén fokozottan védett. A gólyapár rendszeresen jár ki a rétre gyűjtögetni. 
Mivel az itt felsorolt madarak hazánkban védettek, ezért nagy értéket képez az, hogy nálunk is előfordulnak ilyen szép számmal.
Ezzel a cikkel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ismerjük meg, óvjuk és védjük környezetünket és becsüljük meg az itt található értékeinket!

Írta és fotózta: Papp Zsombor

Kedves leendő elsősök!

„ Minden gyermekben megvan  a cselekvési vágy és a világmindenség megismerésének igénye, csak annak kibontakoztatását kell elősegíteni”

( Maria Montessori)

Kedves Gyerekek! Kedves Szülők!

Úgy tűnik nekem jut az a megtisztelő feladat, hogy a 2020/2021. tanév elsőseit bevezessem az iskolai éltünk kapuján. Ez nagy örömömre szolgál. Terveim között szerepelt, hogy tavasszal tartunk egy iskolába hívogató napot, de ezt talán majd augusztusban bepótolhatjuk.

Most negyedikeseket tanítok új körülmények között, ami nem könnyű a gyerekeknek sem és nekünk sem.

Negyven éve dolgozom tanítóként iskolánkban. Első szakmai végzettségem óvónő, két diplomám van és két szakvizsgám. Mesterpedagógusként dolgozom az Oktatási Hivatalnak is. Szeretek kézműveskedni, nagyon szeretetem a természetet, annak szépségeit, az állatokat.

Az óvodában történt látogatásaimkor tapasztaltam, hogy nyitott, tájékozott emberpalántákkal fogunk a következő tanévben együtt dolgozni.

Megfogjuk egymás kezét és  biztosan jól fogunk tájékozódni a betűk, számok világában, eközben jókat mókázunk majd. Nagyon várlak titeket gyerekek!

Szolnoki Tünde