MUKI BÁCSI „MUTATÓS KÍSÉRLETEK- BÁRKI CSINÁLHATJA”

A Budapest – Fasori Evangélikus Gimnázium és a Szegedi tudományegyetem TTIK Fizikai Intézete által, Vermes-Miklós Kossuth-díjas fizikatanár emlékére meghirdetett  MUKI BÁCSI „MUTATÓS KÍSÉRLETEK- BÁRKI CSINÁLHATJA” Fizikai Kísérletek Versenyének megyei fordulójáról, egyenes út vezetett Bittó Nándornak és Székács Árpádnak az országos döntőbe.

Az országos versenyre a Fontos Sándor Általános Iskola 8. osztályos tanulói Öveges Professzor híres Heki kutya kísérletét állították össze, modern köntösbe csomagolva.

A kísérlet rövid leírása: egy kartonból készített házban egy egyszerű áramkör található, melyben egy zsebtelep áramát egy elektromágnesbe vezetjük, ami magához vonzva tart egy laprugót. A kutyát ehhez közel helyezzük el. Az áramkör a ház falán lévő háromszög alakú lemez segítségével záródik. Egy frekvenciagenerátor segítségével kerestük azt a hangot, amelyre Heki kutya előjön a házából.

Az országos döntőre 2020. február 8-án került sor a SZTE Kísérleti Fizikai Intézetében. Az I. kategóriában 10 iskola képviselte magát, 12 kísérleti bemutatóval. Nagyon sok érdekes fizikai kísérletet, ötletet láthattunk, és előadást hallhattunk például a gravitációs hullámokról. Bár a dobogóra idén nem tudtunk felállni, de a fiúk nagyon szépen helytálltak a versenyen, ennek elismeréséül Prof. Dr. Szabó Gábor, egyetemi tanár, az Eli-Aps lézeres kutatóközpont vezetője, adott át emléklapot. Gratulálok a tanulók teljesítményéhez, és kívánom, hogy még több tanuló tapasztalja meg a fizika szépségeit, a versenyzés szellemét, a kísérletezés örömeit.

Kalányos Krisztina (felkészítő tanár)