Kutatók éjszakája – szeptember 26.

övegesSzeptember utolsó péntekén 2014-ben is megrendezésre került a Kutatók éjszakája, idén kilencedik alkalommal. Ebben az évben ez a nem mindennapi éjszaka szeptember 26-ra esett

Az esemény deklarált célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és vonzóvá tegye a kutatói életpályát. A Kutatók éjszakája továbbra is az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseménye volt, mint minden évben. Ezen az éjszakán a felsőoktatási intézmények és kutató intézetek nyitották ki kapuikat, hogy közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az egyes tudományterületek érdekességeit, aktualitásait. Minőségi ismeretterjesztés és szórakozás egyszerre, ezt jelenti tehát a Kutatók éjszakája, mely évről évre egyre több látogatót vonz, ingyenes programokkal, érdekes látnivalókkal és máskor nem látogatható különleges helyszínekkel.

Az ERICSSON Magyarország az idei Kutatók Éjszakáján is megnyitotta Kutató-Fejlesztő Központjának kapuit. A sok érdekes interaktív program mellett a meghívott lelkes fizikatanárok is bemutathatták legkedvesebb kísérleteiket. (legtöbben ERICSSON –díjat is kaptak már kiemelkedő pedagógusi munkájuk elismeréseként) Műsorvezető, programgazda: Dr. Jarosievitz Beáta és Dr. Sükösd Csaba volt.

Ezen a rendezvényen tarthattam én is bemutatót lelkes tanítványaimmal. A kísérleti bemutatónkat kétszer is megtartottuk, mely nagy sikert aratott a nézők körében. Résztvevő tanítványaim, Lábas Kata, Lábas László, Gyuris Ágota, Gyuris Imre, Barna Réka, Kiss Patrícia, Szabó Alexandra. Ők közel 20 kísérlettel szórakoztatták az érdeklődőket. A bemutatóról készült videót az iskola honlapján megtekinthetik az érdeklődők.

A rendezvény csúcspontja a Budapest Park záró bulijának Punnany Massif koncertje előtt, a több ezres rajongótáborral közösen egy valódi Guinness világrekord felállítása volt. A rekord lényege, amely egyben egy fizikai-hangtani kísérlet is, hogy a több ezres közönség egy egyszerű PVC cső segítségével, mint egy óriás zenekar, eljátszotta Ludwig van Beethoven: IX. Szimfóniájának IV. tételét az Örömódát. A fizikai-hangtani kísérlet alapötletét az Ericsson-díjas dr. Nagy Anett, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium fizika szakos tanára adta.

http://archive.galileowebcast.hu/20140926_Kutatok_Ejszakaja_az_Ericssonban/20140926_Kutej_Ericsson_2014_G_Guiness_rekordkiserket.html

Ezt az ötletet látva mi is alapítottunk egy kis zenekart, a hangszereket a Gamesz dolgozói készítették el, a diákok nagy örömére. Tanórákon, az aradi tudományok Fesztiválján, a MUKI bácsi megyei versenyen is sikert aratott a kis zenekari bemutató. Illetve a közönségből rögtönzött „óriás zenekar” is eljátszhatta a betűkotta alapján az Örömódát.

https://www.youtube.com/watch?v=eNpaca3xz0A

Köszönet Czékus Péternek a szállításért és a közel 60 db hangszer elkészítésének támogatásáért. Köszönjük Nagy Attila Gyula polgármester úrnak, hogy biztosította számunkra a mikrobuszt erre a rendezvényre is.

http://archive.galileowebcast.hu/20140926_Kutatok_Ejszakaja_az_Ericssonban/indexx.html